top of page

Färgerna silver och golden

Shaded (ns 11) innebär att den svarta färgen (tippingen) finns på 1/3 av hårstrået. Shell (ns 12) innebär att den svarta färgen (tippingen) finns på 1/8 av hårstrået. Färgen Pewter (ns 11 62) är en ” Svart silver shaded golden eye”. 

"Svart golden shaded/shell/ticked" ny11/12/25 har guldfärg där silverkatterna har vitt. Guldfärgen kan variera från varmt kopparbrun till ljus aprikos (shell).

När kattungarna föds är dom vita eller guldfärgade längst in vid kroppen, detta syns när man lyfter på pälsen. I samband med att pälsen växer flyttas det svarta ut och mer vitt/guld blir synligt. Kattungarna ljusnar ju äldre dom blir. Katten räknas inte som färdig färgad förrän vid 3 år ålder. Detta gäller både päls och ögon.

Skillnaden mellan shaded och ticked: Eftersom varken shaded eller ticked har ett specifikt augutimönster ser dom nästan likadana ut. Den stora skillnaden är att en ticked är mörkare än en shaded. Detta beror på att det finns fler färgade band på hårstråna än på en shaded där bara toppen är färgad.

Det finns inga DNA test som visar om katten är shaded, shell eller ticked. Detta gör att det kan vara svårt att se skillnaden innan pälsen är helt utväxt.

Gemensamt för katter med svart tippning/tickning är en rosa nos med svart noslinje, svarta eyeliners,gröna ögon och svarta trampdynor, förutom en pewter som har gula ögon

 

Shaded, Shell

Ticked

Tabby, Tigre och spotted

Hur jag färgbestämmer en kattunge

Som uppfödare av silver och golden har jag märkt att det finns många delade meningar på hur katten färgbedöms. Det jag tar upp här är riktlinjer för hur jag bedömer färgerna ns/ny 11,12,22,23,24 och 25. 

Svart silver shaded utan spökmönster

Svart silver shaded mage

Svart silver shaded mage

Svart silver shaded med spökmönster

Svart silver shaded baktass

Svart silver shaded baktass

Svart silver shaded Dutchess Walk This Way

Svart silver shaded med golden eye

sk Pewter

Svart golden shaded med bruten halsring

IMG_6592.jpg

Svart golden shaded med vad jag kallar strumpor

IMG_6590.jpg

12=Shell (Chinchilla)
Inga hela svarta hårstrån, jämn tippning, spökmönster får inte förekomma, endast färg på yttersta delen av hårstråt

Svart silver shell, inga svarta hårstrån på undersidan av tassen, väldigt lite tipping

Svart silver shell, inga svarta hårstrån på undersidan av tassen, väldigt lite tipping

Svart silver shell, inga svarta hårstrån på undersidan av tassen, väldigt lite tipping

Svart silver shell, inga svarta hårstrån på undersidan av tassen, väldigt lite tipping

Svart silver shell, Dutchess What it Takes

22= Tabby
Karakteriseras av att det finns en mörk, parallell rand på var sida om den s.k. ålen längs ryggraden, vilken löper från manken till den solidfärgade svansspetsen. Dessutom finns på varje kroppssida en mörk, rundad ring och mitt i denna ring en mörk fläck. På bröstet och buken är pälsen hos katter med marmorerad teckning alltid fläckig. Kraftigt markerat M i pannan, har en eller två obrutna ringar runt halsen

ns 22 Svart silver tabby (Xeniabritt's Achanta) som när han blivit lite äldre visade sig vara en ns 11 Svart silver shaded

ny 22 Svart golden blotched (classic) tabby. 

Kitten is Dutchess A Kind of Magic from the Queen litter

& My British Jewel Yes It’s Me Jelle O’Neil  (Breeder & owner Catharina Janssen, thanks for the picture of your beautiful male)

20190202 nr3_3
Jelle.jpg

23= Tigre 
Har svarta hela hårstrån i ett tigre mönster. Vertikal randning av pälsen på kattens sidor. Karakteristiskt för en tigrerad katt är att det löper en mörk s.k. ål längs ryggraden ända ut till den solidfärgade svansspetsen. Från denna ål löper vertikala ränder nedför kattens sidor mot magen, som dock alltid är fläckig. Den idealiska tigreringen består av hela, obrutna ränder. Kraftigt markerat M i pannan, har en eller två obrutna ringar runt halsen

24=Spotted
Har svarta hela hårstrån i ett spotted mönster, kraftigt markerat M i pannan, har en eller två obrutna ringar runt halsen. Pälsteckning som gör att katten ser fläckig ut på ryggen och sidorna. Fläckarna tillåts normalt att vara runda, rosettformiga eller avlånga. Huvudsaken är att de är så väl åtskilda som möjligt och inte flyter ihop till obrutna ränder. Kraftigt markerat M i pannan.

Obrutna halsringar här på icke silver/golden katter

25=Ticked
Inga helt svarta hårstrån utan alla färgade hårstrån är randiga, kraftigt markerat M i pannan, har en eller två obrutna ringar runt halsen. Svarta hårstrån på ovansidan tassarna, jämn tipping

Golden ticked med obruten halsring

Golden ticked med obruten halsring

20190323 2_1.jpg

Svart silver shaded med spökmönster
Svart golden ticked
Svart golden spotted
Svart silver shaded med jämn tippning

Rufism:
Rufism är en term som representerar den stora variationen av brun pigmentering hos katter.

 

Mängden rufism avgör om en brun tabby katt kommer att ha en varm brun färg eller en mer gråaktig färg. Det kommer också avgöra om en röd katt ska ha en varmt mörkröd eller en blek orangefärg.

 

Variationen mellan dessa två ytterligheter är stor. Vissa anser att de bruna fläckar som man ibland ser på silverkatter, är rufism, medan andra tycker att dessa fläckar inte är anslutna till rufism.

 

Mängden rufism är ofta mycket viktig när avel för färg. I brun agouti katter vill man ha så mycket rufism som möjligt. Och en vilt färgad Abessinier utan en hög grad av rufism skulle inte se särskilt imponerande ut (detta gäller även goldenfärgen i andra raser).

 

I en röd katt, kan man få en djup varm röd färg endast med mycket rufism: ju mer rufism, desto varmare färg. En silverkatt bör inte ha några bruna fläckar. Om man föder upp silverkatter vill man ha så liten rufism som möjligt.

 

Även andra färger påverkas av rufism, men inte lika mycket som i de ovan nämnda variationerna. Rufism nedärvs vilket inte är önskvärt när det gäller aveln av silverkatter. Rufismen brukar försvinna allt eftersom katten blir äldre.

Vigilante ur Magnumkullen som bebis och 8 månader

http://messybeast.com/chinchillas.htm

 

För att hitta information om ticked har jag valt att länka till Somali som är en semilånghårs ticked katt

http://www.wcf-online.de/WCF-EN/standard/semi-longhair/somali

 

Vill man läsa mer om katter rekommenderar jag böcker skrivna av Ylva Stockelberg

bottom of page