top of page

Pälsvård semilånghårs katter

Nedanstående är en lista på produkter som vi inte klarar oss utan när det gäller katternas pälsvård

Från vänster till höger

1. Dog & Cat schampo (Svante)

2. Dog & Cat schampo för vita och ljusa katter (Ludde och Larissa)

3. Dog & Cat spraybalsam (för statisk päls)

4. Gimpet torrschampo för vita katter (Ludde och Larissa)

5. Groomer´s Goop (för fettsvans)

6. En vass sax

7. En sk mirakelkam som är slipad för att ta bort löst underhår

8. En kam med en sida brett och en sida tätt mellan taggarna

9. En borste med plastpiggar på topparna (måste vara en dyr variant annars lossnar piggarna och fastnar i pälsen)

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

Hur ofta du behöver kamma/borst din katt beror inte på ras utan på pälskvalitén.

 

Denna kan variera inom samma ras och även inom samma familj. Pälskvalitén kan också variera beroende på pälsfärg.

 

Rekommendationen för alla semilånghår är nog att dom behöver få pälsen genom kammad/borstad minst en gång per vecka.

 

Nr 9 brukar jag ha bredvid mig i soffan och när någon katt vill mysa så har jag den tillhands. När man borstar katten med denna borsten och lyssnar så ändras ljudet när man borstar över en knut. Även knutor som du inte känner hörs och då är det bra att ha Nr 8 redo.

 

Så länge du kan hålla i ordning på alla små knutor så får du inga problem men ibland lyckas man inte. När Svante är i kattgården så vet jag att han rullar sig på plattorna och om jag inte kammar igenom pälsen på kvällen så bildas det sk filttofflor. Kanske inte om jag missar en gång men om jag slarvar i en vecka så är det kört, då är det saxen som gäller.

 

Tänk på att knutor i pälsen gör ont och filttofflor gör ännu mer ont så troligen vill katten inte vara med om att du ska pilla på dessa. Svante är den enda som har fått filttofflor här hemma och för att få bort dom så använder vi Nr 6 och Nr 8.

 

En person står upp och håller katten så att ena armen är bakom framtassarna och andra armen är framför baktassarna.  Katten vilar alltså med bröstkorgen och nederdelen av magen på armarna. Jag har kammen och saxen beredd. Letar upp filttofflan som vanligtvis är nästan ända in till skinnet. Sätter kammen mellan katten och tofflan så att jag inte kan komma fel med saxen. När jag fått in kammen så sitter den vanligtvis fast och då kan man med saxen klippa bort tofflan utan att skada katten.

 

Om katten till varje pris vägrar denna behandling så rekommenderar jag att man beställer tid hos veterinären för att ta bort dom. Små knutor kan man med hjälp av Nr 6 skära itu för att sen kammas Nr 8 bort

 

Att bada en katt

1. Att bada en katt kan ibland mötas av stort motstånd från katten ifråga. Här hemma har vi lite olika sätt att gå till väga. Nu har jag turen att ha fler än två händer när det gäller badningen. Någon i familjen hjälper alltid till. Tänk på att ju hårdare man håller fast en katt desto mer vill den smita. Det svåra är att själv behålla lugnet.

 

Tänk på att innan badet kamma igenom pälsen ordentligt för annars får katten stora knutor efter badet som inte är roliga att försöka reda ut.

 

Det finns en mängd olika produkter för pälsrengöring och man får prova sig fram till vad som är bäst.

 

Idag tänkte jag beskriva hur vi gör med Ludde som är den som minst tycker om att få vatten på kroppen. När det gäller Ludde så brukar det vara Josefin som hjälper mig och vi har kommit på (hur dumt det än låter) att om vi nynnar på en godnattvisa under tiden så håller både Ludde och vi oss lugna. Vi förbereder så gott det går med en sittbräda på badkaret. Jag har långärmat och byxor på mig. Vi har två stora bakbunkrar med handtag som vi fyller med ca 40 gradigt vatten, häller sen i schampo Nr 2 och vispar om (för att slippa att det bara blir skum).

 

Jag sitter på brädan med Ludde i famnen, hans baktassar i knäet och hans framtassar på min arm så att han står upp med nosen mot väggen utan att vara fasthållen. Inga rinnande kranar utan Josefin häller försiktigt den färdiga blandningen över ryggen på honom och under tiden masserar jag med min fria hand sakta in blandningen.

 

Vi brukar börja från svansen och sakta arbeta oss uppåt. När båda bunkrarna är tomma så fyller vi på med bara vatten och under tiden får Ludde pausa sittandes i mitt knä. Vi är väldigt noga med att inte på ngt sätt bli stressade av hans högljudda protesterande. Det brukar behövas 2 bunkrar med schampoblandning och ca 6 med endast vatten. Var noga med att katten inte får vatten i öron och ansikte.

 

Visserligen blir jag lika blöt som Ludde men det är det sätt som fungerar bäst på honom. Ha gott om stora handdukar och torka av katten så gott det går. Här hemma får alla katterna självtorka (det gäller att det är varmt i rummen) eftersom dom inte tycker om hårfönen. Passa på att borsta Nr 9 igenom pälsen innan den hunnit torka ordentligt och glöm inte att ge din lilla älskling ngt gott efteråt!

 

2. Om du har en innekatt som inte är smutsig utan bara vill fräscha upp lite så finns det sk torrschampo. Här hemma använder vi torrschampo för vita katter Nr 4 för att ta bort det fettiga i pälsen bakom öronen på Larissa.

 

Vi har också det med oss på utställningar för att kunna fräscha upp hennes päls om det är varmt i lokalen. Torrschampo finns både på sprayburk och för att hälla. Vi har valt den variant där man häller pulvret i pälsen eftersom sprayljudet inte uppskattas av katterna.

 

När man hällt pulvret i pälsen ska den masseras in med fingertopparna för att sedan borstas ur Nr 9. Det är noga att allt borstas av annars ser pälsen värre ut än innan. 

 

3. Fettsvans är något som både kastrerade och fertila katter kan drabbas av. Detta är viktigt att få bort eftersom hårrötterna annars kan bli inflammerade med risk att katten tappar håret på det drabbade stället.

 

En fettsvans kännetecknas av att håret klumpar ihop sig och inte går att kamma. För detta finns också en mängd olika preparat på marknaden och beroende på vad du väljer så står det på förpackningen hur du ska göra. På Svante och Ludde använder vi Groomers Goop (fett löser fett) Nr 5 innan bad.

 

Spraybalsam Nr 3 används om man märker att pälsen är statisk. Spraya lite i dina händer och klappa katten.

 

 Om man inte har badkar utan dusch så kan man använda en omgjord strykbräda. Kapa av brädan utan att skada underredet. Du får ett perfekt trimbord i lagom höjd och med ett plastat frotte överdrag så går den att använda i duschen.

 

Istället för att försöka använda tops vid rengörning av öron kan man ta på sig en bomullsvante och gnida kattens öron. Våra katter älskar det!

​

(Katterna Svante och Ludde finns inte med oss längre då dom vandrat vidare till katthimlen)

bottom of page