top of page

Historia

Historiken är hämtad från TICA (The International Cat Association)

http://tica.org/public/breeds/bl/intro.php

//Aveln av ”Brittiskt korthår” började med katter som för ca 2000 år sedan kom från Egypten. Katterna följde med Romarna, då de invaderade Storbritannien. Korsningar gjordes med Perser mellan år 1914 och 1918 och då introduceras långhårsgenen. Katter med kort päls ingick i rasen ”Brittiskt korthår”, och katter med lång päls gick in i Perserns avelsprogram.

 

Tidig sortering skedde också på katter med kort blå päls: den robust kompakta ”Britten” med dess runda huvud och den långa eleganta ”Ryssen” med dess triangulära huvud. De två typerna tävlade tillsammans och korsades med varandra innan de avskildes för att avlas var för sig.

”Brittiskt korthår” har vuxit i popularitet sedan dess och nådde mästerskapsstatus i TICA i juni 1979. Kattungar med långt hår visades ibland i kullar men ansågs som fel (försummelse) i aveln. I dag är ”Brittiskt långhår” en godkänd ras som ofta föds upp tillsammans med ”Brittiskt korthår”. Samma standard gäller som för ”Brittiskt korthår” förutom att pälsen ska vara halvlång, rak, tät och stå ut från kroppen, inte lång och flygig. Kvalitén på pälsen kan skilja sig åt lite beroende på färg.

”Brittiskt långhår” liknar Persern och Angorakatten som de såg ut i början av 1900-talet. Rasen har blivit godkänd och erhållit mästerskapsstatus i TICA i maj 2009.//

Rasen blev godkänd av WCF (World Cat Federation) i januari 2009.

http://www.wcf-online.de/en/index.html


From den 30/9 2017 är Brittiskt långhår även godkänd i Fife och Sverak för avel med stamtavla samt utställning EMS kod BLH . 

bottom of page